DABradio – eller Hur häftig är en pentium 100mhz år 2028?

on 23 juni, 2013 in Uncategorized

DABradio alltså.

Första gången jag hörde talas om DABradio var på nittiotalet. Ungefär samtidigt som pentiumprocessorn nådde 100 mhz.

Och nu tycker regeringen att vi ska satsa stenhårt på DAB, Digital Audio Broadcast för fullt, så att vi har full utbyggnad 2022 och börjar tjäna in de satsade pengarna 2028. Om vi ska satsa på DAB, hur kommer det sig att man lade ner en massa kanaler redan 2002? För att ingen vill lägga 500 spänn på en radio, när man kan köpa en billig för 50 spänn, eller hitta en av de som står undanstoppad i garderoben? 2022 ska dessutom det gamla nätet släckas. Då blir alla nya radioapparater dyra, och alla gamla värdelösa.

”Från och med år 2002 reducerades SR:s budget för DAB-sändningar, vilket gjorde att DAB-sändningarna upphörde från alla sändare utom i fyra områden: Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå. Detta betyder att DAB förlorade en av sina stora fördelar framför FM, nämligen att mottagaren vid mobil användning inte behöver söka upp en ny frekvens när den flyttar sig mellan olika sändares områden. Samtidigt upphörde alla regionala sändningar. Sedan dess ligger större delen av DAB-nätet i malpåse.” Wikipedia

Emmanuel Karlsten kallar DAB för ångradio. Ångradio. Smaka på ordet. Det säger att DAB hör till förfluten tid och är helt frånåkt. Förvisso. Men det är värre än så. Ett ånglok KAN fortfarande användas till att transportera vagnar, berätta för mig hur många nåtsånär rimligt moderna saker på nätet du kan göra med din 100mhz pentium?

Webradio, någon? Vi har redan idag häftiga smarttelefoner och 4g, framme vid 2022 så lär de här prylarna vara bra mycket bättre. FMradio är tillräckligt bra. Ljudet behöver inte bli bättre till den typen av lyssnande vi har. Fler kanaler som någon sade? Jaså, behövs det? Nån som lyssnat på den kommersiella radion, den som skulle ge oss mångfald? Mycket enfald blev det. Samma hitradio alltihop. Somliga kör gamla rockhittar, men de flesta kör samma top10låtar avbrutna med reklam.

Fast det där med smartphones har man tänkt på…

”Det kan antas att radiolyssnandet via smarta mobiltelefoner kommer att öka. I smarta mobiltelefoner är fm-mottagare ovanliga. Radiolyssnandet sker i regel via webben eller appar. Det är ovisst om mobiltelefoner i framtiden kommer att ha inbyggd mottagare för digital marksänd radio. Europeiska Radiounionen, EBU, driver en kampanj i syfte att de nya radioapparater och mobila terminaler, inklusive mobiltelefoner, som säljs i EBU-regionerna ska utrustas med obligatorisk mottagare för fm-sändningar, T-DAB och T-DAB+.”

Eländet kostar 335 miljoner också, sade jag det?

aftonbladet, computer sweden, svd 2, idg.

Andra om DAB radio, FM. Intressant?

One Response to “DABradio – eller Hur häftig är en pentium 100mhz år 2028?”

  1. Pål Börje skriver:

    Min lilla Radio köpte jag på Gottland 1982 när jag cyklade ön runt. Någon annan har jag inte. Den används vid strömavbrott – nu senast i natt och i går (15:30 — 07:30)
    Jo ag var också intresserad av DAB under 90-talet, men den gav inte då tillräckligt bar ljud.
    Om man säger att datorer har en ny generation var 3:e månad, hur kan det då komma sig att radio har var 70 år? AM först – 1960-talet FM 1220 – DAB.. Löjligt…

Leave a Reply