Hej tjejen

on November 25, 2013 in poesi

Hej tjejen. Vi sitter visst på samma buss, åt samma håll.

 

Snygg jacka. M90. Jag hade en sån i lumpen också. Det måste vara.. .. hmmm.. 22 år sen. Hm. Du skulle kunna vara min dotter. Nåja. Du har en fin jacka iaf. Den är nog upprorisk och kanske lite farlig bland folk i din ålder. Good for you. För folk i min ålder är det en flashback till lumpen.

 

Tjena killen. Cool luvtröja du har. Och coola adidasbyxor och adidasdojor. Visst är det vad du vill att jag ska se av dig. Visst är det så? Men jag ser din blick också.

 

Den påminner om den blick jag hade när jag var i samma ålder som du. Fast jag var nog ännu lite mer osäker än du. Du mötte ändå min blick fler än en gång.

 

Hallådär, tjejen. Du hoppade av på samma hållplats som jag. Du hoppade på i stora staden, och hoppade av i förorten. Du har en fin upprorisk militärjacka, M90, och du hoppar av på samma hållplats som jag. Du viker av åt villahållet. Du kanske bor i någon av de mycket få hyreshusen med max tre våningar åt det hållet, men jag tror inte det, av nån anledning. Själv hoppar jag av, på samma hållplats. Jag väntar. Livet har lärt mig att jag ses som farlig. Det är enklast att jag står och väntar lite, så slipper du bli rädd. Jag anses vara farlig, för att jag är man. Inte för att jag är farlig. Jag låter dig smita runt hörnet, ner mot villakvarteren, och får ytterligare en fördom bekräftad, en såndär om villakids som vill vara upproriska, på ett sånt sätt jag aldrig vågade vara i den åldern. Jag vill berömma din fina jacka, men jag vet att det är bäst att bara hålla käften, så slipper folk misstolka vad jag säger… så slipper DU misstolka vad jag säger, och du slipper misstolka att jag går av på samma hållplats som du.

 

Jag går mot höghusen. Visst, det finns några villor, och för den delen några medelsvenska radhus på vägen, men det är inte dit jag är på väg. Du tjejen i fina jackan, du är på väg i den riktningen dit högsta huset är 3 våningar, själv är jag påväg mot mitt 8våningshus. Du kan skylla på dina föräldrar, oavsett vad du revolterar mot i din M90jacka. Själv är jag ungefär 20 år äldre, och måste ta ansvaret själv, trots min tuffa skinnjacka.

 

Du, killen i hoodtröja. Jag tror du är mer upprorisk än du tror, och mycket mer än M90tjejen vill vara. Du vill inte vara det, men du måste. Du hoppar också av i ett SÅNTDÄR område. Jag känner igen din osäkra blick. Jag hade den själv. Men jag förstod inte att dölja den i rätt sorts kläder.

Tjejen och killen. Ni känner inte varandra. Ni kommer nog kanske inte ens att träffas, fast ni åker samma busslinje. Ser ni vad ni har gemensamt, medelklass och underklass, uppror och uppror? Ni ska aldrig bli som dom. Aldrig. ALDRIG.

Hörrni. Vi ses om tjugo år. På samma busslinje. Jag åker den då också…

 

One Response to “Hej tjejen”

  1. SanityAssasin says:

    Ja. Ja, jag ser det. Har alltid sett det.

Leave a Reply