Logiskt djup

19 November, 2017

"Ett meddelandes värde är  med andra ord mängden av det matematiska eller andra arbete som har utförts av avsändaren och som mottagaren slipper upprepa" Charles Bennet 1985 angående logiskt djup

 

undefined

Kära dagspressen

24 August, 2017

Kära dagspressen.

Ni har premiumartiklar lite varstans nuförtiden. Ni vill att jag ska prenumerera på er tidning. Det är en sak ni inte har förstått. Det är inte 80talet längre. På 80talet prenumererade man på sin papperstidning, man drack sitt kaffe på morgonen, och läste Arbetet eller DN, lite beroende på var man bodde och vilken politisk inriktning man hade. Man prenumererade på en tidning. En. Idag läser man inte tidningar på det viset längre. Man läser några artiklar här, och några artiklar där. Ibland händer nåt på nån landsort som man vill läsa om, ibland går man in på BBC för att se om det hänt nåt där. Ibland händer det nåt i en avlägsen ände av världen och jag försöker googleöversätta ett språk jag inte förstår överhuvudtaget. Det finns faktiskt inte en chans att jag skaffar mig en prenumeration på sydsvenskan och svd och DN för att ha lite koll. Det finns inte en chans att jag dessutom skaffar mig en prenumeration på någon lokaltidning för att det hände något speciellt just där som jag vill läsa om. Det blir alldeles för många tidningar.

Men visst, jag förstår. Ni måste få in pengar på nåt sätt. Reklam kanske. Fast jag, som många andra har spärrat all reklam jag kan på era sidor. Jag var en av de sista, för jag förstår att ni måste få in pengar på nåt sätt. Men när era tidningar ser ut som flipperspel med autostartande högljudda videos, animationer och blinkande tivoliskräp som i vissa fall lägger sig över texten i artkeln jag försöker läsa, dåligt kontrollerade reklamleverantörer som försöker installera malware på min dator, då hoppar även jag av. Det är ett otyg med hemsidor, nyhetssidor som bloggar, att man gör allt för att få bort fokusen från artikeln jag kom till siten för att läsa. Hur tänker ni där? LIKEA VÅR FACEBOOKSIDA! Varför då, jag har ju inte ens hunnit se er site än! PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV! Inte en chans, inte innan jag ens sett ert content, det man nu kan se bortom flipperspelet till eländessite.

Lösning? Ja, det får ni lösa själva, varje gång jag kontaktar någon och berättar om den enormt störiga upplevelsen man får på en site fyllld av blinkade skräp så får jag inget svar, eller ett intetsägande svar. “Vi måste enligt lag ha rutan om cookies”. Ja, jag vet det, men ni behöver inte fylla min mobila enhets skärm med popuper om nyhetsbrevet som ni är så stolta över så att det är omöljligt att ens se artikeln. Så länge ni inte är intresserade av kommunikation så fortsätter vi andra att hitta den bästa reklamspärren, och ni får fortsätta att brottas med er ekonomi.

Dödad av sin egen gravsten

08 July, 2017

undefined

 

STENHUGGAREN

S.P. ANDERSSON

FÖDD D 15/4 1834

DÖDAD AF DENNA STEN 22/6 1880

VAKER FÖRDENSKULL TY I VETEN ICKE

HVAD STUND EDER HERRE VARDER KOMMANDE

VÄNNER RESTE STENEN

 

En gravsten från st Pauli kyrkogård i Malmö, nära Värnhem. En av de märkligaste gravstenar jag känner till. Min vän Henrik visade mig stenen igår. Fascinerande.

Bokbyten

08 July, 2017

Bokbyten är en bra ide. Man lämnar en bok eller två, och tar med sig en bok eller två. Inga pengar inblandade. Underbart för bokälskare!

LISTA

Bokbytet, MALMÖ. Hemsida. Föreningsgatan 22.
Bokkiosken SIGTUNA. Lilla torget.
Biblioteket, LANDSKRONA.
Bokbytarhylla, STOCKHOLM. Tunneln på Folkskolegatan 14-22.
Bokkiosk VADSTENA, mellan slottet och gågatan.
Bokkiosk, GAMLEBY, torget.
Bokkiosk, VIMMERBY, torget.
Bokkiosk, TROSA.
Bokkiosk, LERGRAV, norra gotland.
Bokhållplats, ÅRSTA HAVSBAD, Hållplats runda plan.

Bokskåp, Älmeboda Hembygdsgård.
Bookswap, Hemsida, Helsingfors flygplats gate 27

Gnesta, bokholk, östra storgatan.

Relevant site: http://www.bookcrossing.com/

Listan är inkomplett. Känner du till fler så lämna en kommentar så bättrar jag på listan!

Telegrafplantor

08 July, 2017

Jag upptäckte för några månader sedan att det finns en växt som heter telegrafplanta, och att den kan reagera på ljud. Jag är inte säker på att den kan dansa till ljud (på engelska kallas den dancing plant), men nog rör den sig alltid. När de har fått växa lite till ska de få lyssna på ljud.

 

Följande videos är timelapsevideos, filmade med två bilder i minuten. 

 

 

 

 

Telegrafplanta - Desmodium gyrans - Codariocalyx motorius - Dancing plant.

 

 

Desiderata – Dagens visdom

08 July, 2017

Vandra lugnt i brådskan och larmet — minns vilken frid det kan finnas i tystnaden.

Lev i sämja med andra människor, så långt det är möjligt, utan att förneka dig själv. Hävda din sanning lugnt och högt; lyssna också till vad andra säger, även dårar och ignoranter har sin berättelse. Undvik bullersamma och stridslystna människor, för sådana är en plåga för sinnet.

Om du jämför dig med andra, kan du bli bitter eller inbilsk, ty det kommer alltid att finnas någon som är bättre eller sämre än du. Gläds åt det du uppnått och de planer du gör upp. Gör det du gör med hjärtat, hur oansenligt ditt arbete än är. När lyckan skiftar är det ett beständigt värde.

Var försiktigt i dina företag, ty världen är full av svek. Men låt inte detta skymma den sanna dygden, många strävar efter höga ideal och livet är fullt av hjältemod. Var dig själv och trotsa framför allt inte känslan: var inte cynisk inför kärleken, ty i jämförelse med all strävhet, kyla och alla besvikelser är hon evig som gräset.

Mottag sorglöst vad åldern bär med sig, uppge utan bitterhet ungdomens attribut. Utveckla din själsstyrka, så den kan bli ditt värn vid en plötslig olycka. Men plågas inte av fantasifoster. Mycken ängslan föds ur ensamhet och leda.

Behåll en sund disciplin men var mild mot dig själv. Du är ett barn av världsalltet, liksom stjärnorna och träden har du rätt att vara här. Oavsett om det står klart för dig eller ej, betvivla ej att världsalltet är sådant som det borde vara.

Förbli således i fred med Gud, vad du än tror om hans existens, vad du än upptas av och vad du än åstundar. I gatularmet, i livets förvirring, förbli i fred med dig själv.

Med all sin förljugenhet, sin möda och sina skingrade drömmar är denna värld alltjämt härlig. Var aktsam, försök vara lycklig.

________________

Desiderata är latin för Ting att åtrå.

En känd text skriven år 1927 av Max Ehrmann (1872—1945).

And the light in their eyes went out

08 July, 2017

His voice felt like a match lit under her skin,
a match that could light candles at a romantic dinner, but
could also spark an all-consuming wild-fire
A fire that spreads a fire that multiplies
And destroys

Her voice felt
like the devils tounge
whispering in his ear
We always thought we could see loves
PASSION burning in their eyes, but
perhaps it was hells inferno

Our voices felt
like pure derision
Pointing fingers in their most intimate
corners and secrets hideways.
They saw us and the light in their eyes
went out, leaving us to stumble in the dark.

________

Hjem